Blogs
6 min

De Do's en Don'ts bij het schoonmaken van je gevelbekleding

Kom erachter wat je wel en niet moet doen wanneer je je gevelbekleding wilt schoonmaken.

De gevel is het allereerste wat je ziet wanneer je naar de voordeur loopt. Het reinigen van degevel en de gevelbekleding zorgt voor een schone aanblik én laat je nog lang genieten van de mooie uitstraling. Veel mensen denken dat het schoonmaken van de gevel veel tijd, moeite en geld kost. Eigenlijk is dat helemaal niet zo: het is zelfs heel gemakkelijk en snel te doen! Dit artikel helpt jou met het voorbereiden, schoonmaken en onderhouden van je gevelbekleding, zodat deze nog voor lange tijd mag stralen.

Dit zijn de do’s en don’ts bij het schoonmaken van je gevel!

 

Do’s

 

  • Check je gevelbekleding op eventuele schade

Nog voordat je je gevelbekleding gaat schoonmaken, is het goed om te bekijken of er eventuele schade is aan de gevelplaten en of deze nog goed vastzitten. Je wilt immers niet dat de onderdelen loskomen wanneer je begint aan je schoonmaak.

 

  • Start met het loszittende vuil

Start allereerst door loszittend vuil en aanslag te verwijderen met een zachte borstel, plumeau of duster. Een extra tip: maak de plumeau of duster licht vochtig, zodat je het loszittende vuil gemakkelijker meeneemt.

 

  • Eerst een testhoekje, daarna de rest

Begin bij het schoonmaken eerst met een klein hoekje van de gevelbekleding, voordat je de gehele gevel aanpakt. Kies een hoekje wat niet heel zichtbaar is. Zo voorkom je dat het schoonmaakmiddel eventueel te sterk is en de gevelplaten aantast.

 

  • Gebruik zacht schoonmaakmiddel

Om vuil of aanslag van je gevelbekleding te verwijderen, maak je gebruik van een normaal, zacht schoonmaakmiddel, zoals reguliere allesreiniger, groene zeep, glasreiniger of multi schoonmaakspray. Maak een sopje van water gecombineerd met een van de bovengenoemde middelen. Vervolgens kun je met een zachte zoek of spons (geen schuurspons!) de gevelplaten rustig schoonmaken.

 

Don’ts

Ook is het belangrijk om te weten wat je vooral niét moet doen als je je gevelbekleding gaat schoonmaken.

  • Schuurmiddelen en -sponsen

Is er veel vuiligheid of aanslag op de gevelbekleding? Gebruik dan GEEN krachtig schuurmiddel en schuursponsen. Dit kan de kleurlaag voorzien van diepe krassen en zelfs de kleur vervagen. Zorg ervoor dat je blijft schoonmaken met zacht reinigingsmiddel.

  • Hogedrukspuit

Bij flinke aanslag wil men soms gebruikmaken van een hogedrukspuit, om de aanslag zo snel mogelijk te verwijderen. Dit is absoluut niet de bedoeling. Met een hogedrukspuit breng je alleen maar schade aan de gevelbekleding. De beschermlaag zal hierdoor stukgaan, waardoor de geveldelen sneller vuil zullen aantrekken. Bovendien beschadig je zo de UV-laag, wat leidt tot sneller kleurverlies.

Als je de do’s zal doen en de don’ts vooral niet doet, kom je een heel eind met het reinigen van je gevel.

Wanneer je op zoek bent naar onderhoudsarme gevelbekleding, ben je bij Ki-Kern aan het juiste adres! De gladde, thermoharde kunststof platen zijn zeer gemakkelijk schoon te houden en voorzien jouw gevel van een prachtige uitstraling. Uniek aan Ki-Kern zijn de vele kleuren en decors waar je uit kunt kiezen, te samen met een hoog verwerkingsgemak. Zo is er voor iedereen een passende plaat en kunnen jouw gevelideeën gemakkelijk worden gerealiseerd. Bekijk ons assortiment en vraag een staal aan!
 

Ook hebben we bij Ki-Kern een reinigings- en onderhoudsadvies geschreven, zodat je zelf de gevelbekleding in optimale staat behoud. Benieuwd? Klik hier en bekijk onze verwerkingsinstructies!